Skip to content

Tips til julklappar originella och roliga

Julen kommer och med den ”sömnlösa nĂ€tter” för dem som letar efter den perfekta julklappen till vĂ„ra nĂ€ra och kĂ€ra. Och det inte Ă€r sĂ„ enkelt att hitta en julklapp som fĂ„r nĂ„gon att hoppa av glĂ€dje.

Vi ger bort gĂ„vor för att berĂ€tta för personen som fĂ„r dem att de Ă€r viktiga för oss. Vi försöker överraska med en originell present, nĂ„got som personen alltid har velat ha, nĂ„got som gör dem sĂ€rskilt glada och aldrig skulle ha tĂ€nkt pĂ„ att köpa sjĂ€lva…

SĂ„ att tĂ€nka pĂ„ vad de gillar extra mycket Ă€r dĂ€r vi börjar för att leta efter den ”ideala julklappen”.

Om du mĂ„ste ge en julklapp till nĂ„gon som gillar superhjĂ€ltar, filmer eller TV-serier, videospel eller nĂ„gon med en rock eller metalsjĂ€l, har du tur. Det finns just nu ett brett utbud av roliga merchandise för följare och samlare av denna typ av kategori och dess karaktĂ€rer. Och denna ”nördighet” som Ă€ven kallas ”fanfenomen” vĂ€xer Ă„r efter Ă„r med nya produkter, nya modeller och nya licenser som varje ”fan” skulle vilja lĂ€gga till i sin samling.

Tack vare superhjÀltefilmerna har comics-vÀrlden lyckats nÄ en större publik och det Àr nu möjligt att se vem som helst med en Batman t-shirt.

Star Wars-fans kan nu steka vĂ„fflor i form av Darth Vaders hjĂ€lm. Varje gamer skulle byta en ”lama” bara för att fĂ„ en Fortnite replika av Rainbow Unicorn kĂ€ppen.

”Potterheads” lindar in sig med halsduken frĂ„n deras Hogwarts-hem nĂ€r vintern kommer och ”nĂ€r vintern kommer” samlar följare av serier som Game of Thrones, Stranger Things eller Rick & Morty alla typer av prylar med bilder eller fraser frĂ„n deras favoritkaraktĂ€rer.

Var uppmÀrksam, eftersom vi i den hÀr artikeln kommer att berÀtta vad som Àr trenderna och nyheterna som gÀller för tillfÀllet och vilka som Àr de bÀsta julklappstips att ge till dessa fans oavsett din budget.

Vilka Àr de licenser man gillar mest?

Harry Potter var överlÀgset favorittemat förra Äret att ge bort i julklapp, över videospel som Minecraft, Disney, Star Wars eller till och med superhjÀltar.

Om du ska ge en julklapp till en vuxen, Ă€r det inte sĂ„ stora skillnader mellan de teman som mest tilltalar mĂ€n och kvinnor. Harry Potter, SuperhjĂ€ltar, Pokemon, Super Mario Bros och Game of Thrones gillas lika mycket av bĂ„da. Kvinnor föredrar emellertid lite mer Disney, The Legend of Zelda och Äventyrsdags, medan mĂ€n föredrar Star Wars, Rick & Morty och Assassin’s Creed.

Å andra sidan har barn mer varierad smak. Även om Harry Potter, superhjĂ€ltarna frĂ„n Marvel eller DC Comics, Disney och rörmokaren Super Mario Bros ocksĂ„ uppskattas bland pojkar och flickor, sĂ„ har de smĂ„ ocksĂ„ en passion för licenser som Paw Patrol, Ladybug’s Äventyr, PyjamashjĂ€ltarna eller Fortnite.

Harry Potter: merchandise som ingen muggle förstÄr

FöremÄlen frÄn den mest berömda trollkarlen i den magiska vÀrlden Àr favoritalternativet och det Àr ocksÄ en av licenserna med det största utbudet av produkter: klÀder och accessoarer, koppar, badrockar, klÀder och halsdukar ifrÄn Hogwartshemmen, figurer och adventskalendrar Funko pop! och mÄnga samlarföremÄl som strÀcker sig frÄn karaktÀrens trollstavar, upplysta vitrinskÄp med gyllene kvicken eller osynlighetskappor redo för att fÄ dig att försvinna vid behov.

Det finns ingen ”DödsĂ€tare” som kan motstĂ„ Harry Potter merchandise.

Minecraft: presenter för de mest ”blocked”

Barnens Ă€r julens huvudpersoner och den som tycker att denna typ av julklapp ”inte Ă€r för barn” har fel. Minecraft, Ă€r ett av spelen med den största barnpubliken och tillsammans med Fortnite, var det den licensprodukt om mest gavs bort i gĂ„va förra Ă„ret och trenden fortsĂ€tter, eftersom det var en av favoriterna för barnen för att förbereda sina skolmaterial.

RyggsĂ€ckar, mössor, t-shirts och alla typer av tillbehör ”blockvĂ€rlden” som plĂ„nböcker och nyckelringar Ă€r nĂ„gra av de mest sĂ„lda produkterna av denna licens.

SuperhjÀltar: merchandise för Marvel och DC Comics fans

Om du mĂ„ste ge en julklapp till ett Marvel- eller DC Comics-fan, Ă€r superhjĂ€lte-merchandise en sĂ€ker satsning. Förra Ă„ret, med premiĂ€ren av ”Avengers: Infinity War” (och Endgame 2019), var Marvel-gĂ„vor de som segrade bland superhjĂ€ltefans.

T-shirts och tröjor, koppar, mössor, badrockar … Ă€r nĂ„gra av de produkter du har att vĂ€lja pĂ„ för en julklappar. De största experterna pĂ„ superhjĂ€lte-temat skulle helt sĂ€kert glĂ€djas av Funko Pop !: Vinylfigurer av varje karaktĂ€r med specialutgĂ„vor av drĂ€kterna eller filmerna. Men om du vill överraska en sann Ă€lskare av Marvel- eller DC-universum … kommer du att Ă€lska samlarreplikerna: Infinity Gauntlet (eller Iron Man’s), en Batman-mask…

Rick & Morty: presenter för de mest irreverenta

Om du nĂ„gonsin har hört nĂ„gon sĂ€ga ”Wubba lubba dub dub” beror det pĂ„ att han Ă€r ett fan av Rick & Morty-animerade serien. Bara för att det Ă€r animation betyder det inte att det Ă€r lĂ€mpligt för barn, i sjĂ€lva verket absolut inte. Dess absurda galna humor och politiskt felaktiga karaktĂ€rer gjorde den till en av modeserierna under julperioden 2018. Och i Ă„r, med den senaste premiĂ€ren av sĂ€song 4, förvĂ€ntas den förbli en av favoritlicenserna att ge i julklappar för den vuxna och unga allmĂ€nheten denna jul.

Koppar, specialutgÄvor av Funko Pop! som Pickle Rick eller Mad Max Rick, t-shirts och tröjor med Ricks mest kÀnda fraser eller kÀnda scener i serien Àr de mest efterfrÄgade produkterna.

Disney: presenter frÄn en vÀrld full av magi

Och om det finns nĂ„gon licens som alla gillar Ă€r det utan tvekan Disney. Företaget Ă€r en expert pĂ„ att skapa en vĂ€rld av merchandise kring sina klassiska filmer (och mer de senaste Ă„ren med premiĂ€ren av ”kött- och benversionerna” av sina tecknade klassiker som Askungen, Skönheten och Odjuret eller Aladdin).

Det finns ett brett utbud av Disney-artiklar att ge till fans och följare i alla Ă„ldrar och av alla filmer: Disney Prinsessor och Skurkar, Mickey och Minnie, Toy Story, Lejonkungen …

De mest önskade produkterna Àr av alla typer, frÄn hushÄllsartiklar som koppar eller kollektionslampor till t-shirts för vuxna och barn.

Även bedĂ„rande mjukisdjur som konkurrerar med Funko Pop! av de mest emblematiska karaktĂ€rerna.

Och nĂ€r det gĂ€ller de smĂ„: skolmaterial som ryggsĂ€ckar med eller utan hjul, pennfodral, anteckningsböcker …I Ă„r, med premiĂ€ren av Frost 2 sĂ„ nĂ€ra jul, multipliceras möjligheterna att ge bort merchandise av denna licens. Elsa och Anna, kommer att vara de mest önskade karaktĂ€rerna av barnen under julperioden.

Favorit produkter til julklappar

Baserat pÄ förra Ärets försÀljning under julperioden har vi sammanstÀllt de fem produkterna och julklappar som den vuxna publiken gillade mest.

Harry Potter Gryffindor-halsduken

Favoriten för alla ”potterheads”. I scharlakansrött och guld, de officiella fĂ€rgerna pĂ„ Gryffindor. Och med lejonskölden ifrĂ„n det vĂ€lkĂ€nda Harry Potter-hemmet.

Mugg med Chip ifrÄn Skönheten och Odjuret

Den mest bedÄrande, söta och gulliga mugg te du nÄgonsin kan hitta. Den saknar inga detaljer. Den mest önskade av alla fans av Disney vÀrlden.

Förtrollad Ros ifrÄn Skönheten och Odjuret

En upplyst glasmonter innehÄllande rosen som förtrollade prinsen i Skönheten och Odjuret. Om du vill ge bort den till nÄgon bör du göra det innan det sista kronbladet faller.

Grön Minecraft Creepy Creeper ryggsÀck

En praktisk ryggsĂ€ck för att gĂ„ till skolan, pĂ„ resa eller utflykt. Med en mĂ€ngd fack för anteckningsböcker, datorn och till och med ”pickaxes”.

Rick & Morty Mugg som byter fÀrg

En kopp som förutom att vara vÀldigt praktisk Àr originell. Motivet förÀndras nÀr en varm dryck hÀlls i den.

Som vi nÀmnde tidigare har barn andra preferenser Àn Àldre.

Gryffindor Harry Potter hatt och handskar set

Om Gryffindors halsduk var en av stjĂ€rngĂ„vorna bland vuxna Harry Potter-fans, var detta produkten som valts för ”första klassarna” pĂ„ Hogwarts.

Mössa med PyjamashjÀltarna Kattpojken

PyjamashjÀltarna Àr en av de smÄs favorithjÀltar. Denna mössa vÀrmer dem medan de leker med sina vÀnner för att slÄss mot Romeo.

Fortnite Dancing T-shirt

Om nĂ„got Ă€r originellt med Fortnite, Ă€r det deras danser, som de smĂ„ gillar sĂ„ mycket: ”floss”, ”dab”, ”take the L” …

Avengers skolryggsÀck

De smÄ fansen av den mest berömda superhjÀltegruppen Àlskade denna ryggsÀck för att gÄ till skolan med lika stor kraft som Captain America, Hulken eller Thor. Varning! Denna ryggsÀck Àr vÀndbar.

Batman-tröja för barn

Och för fansen av Gothams superhjÀlte finns det inget bÀttre Àn en tröja för att bekÀmpa skurkar och kylan. De kommer att Àlska huvan med Batman-masken.

Och om gÄvan Àr till nÄgon som brinner för alla dessa licenser, nÄgon som redan har börjat sin samling, sÄ Àr officiella repliker en bra idé. De Àr professionella rekreationer av objekt som anvÀnds i filmer och videospel. Det Àr mycket exklusiva artiklar som inte Àr tillgÀngliga för alla. Och Äterigen Àr replikerna relaterade till Harry Potter de mest sÄlda:

Harry Potter Trollstavar

Det sĂ€gs att ”trollstaven vĂ€ljer trollkarlen”, men sanningen Ă€r att vi har en förkĂ€rlek för den. Den verkliga Harry Potter trollstaven. Eftersom den inte Ă€r gjord av jĂ€rnek eller har en Phoenix fjĂ€der i mitten, kan vi inte garantera att dina trollformler kommer att fungera. Men vad vi sĂ€kerstĂ€ller Ă€r den glĂ€dje som personen som tar emot denna trollstav kommer att kĂ€nna till jul.

Thanos Infinity Gauntlet

En replik i real storlek full av detaljer av The Infinity Gauntlet som bĂ€rs av Thanos i Infinity War. Med rörliga fingrar, ljus och ljud … NĂ„got som varje MCU fan skulle vilja lĂ€gga till i sin samling. Det Ă€r en artikel som Ă€r sĂ„ eftertraktad av MCU-fans att de försvinner lika snabbt som ett ”knĂ€pp med fingrarna.”

Fortnite Rainbow Smash yxa

Som kommen direkt ur regnbÄgen Àr denna Rainbow Smash yxa replik av en av Fortnites mest eftertraktade föremÄl. Det saknar inga detaljer och, om en enhörning inte var en tillrÀcklig anledning till att ge denna yxa till en gamer, sÄ kommer denna produkt med en glitterfinish och hjul för att kunna rida tillbaks till enhörningarnas land.

Vad Àr din budget?

Budgeten Ă€r en av de avgörande faktorerna nĂ€r du ska ge bort en gĂ„va. Ibland Ă€r det tom redan förutbestĂ€mt pga. ”spelets regler”, som i fallet med ”Hemliga Tomten”. Men du behöver inte oroa dig eftersom det finns ett brett utbud av ”nördgĂ„vor” som passar alla typer av budgetar och plĂ„nböcker.

HÀr följer nÄgra förslag.

Julklappar för mindre Àn 200kr

Om din budget Ă€r liten eller om du ska vara med pĂ„ ”Hemliga Tomten” pĂ„ kontoret eller med dina vĂ€nner, har vi flera förslag pĂ„ originella och roliga presenter som Ă€r mycket prisvĂ€rda.

FrĂ„n accessoarer (nyckelringar, strumpor, underklĂ€der, kepsar …) till föremĂ„l för hemmet eller kontoret (kuddar, koppar, Funko Pop! …).

OcksĂ„ för mindre Ă€n 200kr hittar du mĂ„nga idĂ©er med merchandise för barn till hemmets minsta, till exempel: t-shirts eller tröjor, vĂ€skor, anteckningsböcker och ryggsĂ€ckar, pyjamasar …

Julklappar för mindre Àn 350kr

Om du har nÄgot större budget och vill ge bort en annorlunda julklapp finns det mÄnga alternativ för att överraska med en och som alla fans skulle vilja ha.

SpecialutgĂ„vor av Funko Pop!, Repliker av halsdukar eller trollstavar för ”potterheads”, samlarfigurer ifrĂ„n TV-serier, filmer och videospel, t-shirts och tröjor, badrockar, plĂ„nböcker och portmonnĂ€er, lampor, smycken, vĂ€skor, mjukisdjur …

Och om du vill ge bort en riktigt nördig julklapp, finns inget bĂ€ttre Ă€n en av dessa jultröjor eller ”ugly sweaters” som kombinerar julen med fanfenomenet. De har blivit vĂ€ldigt fashionabla och det finns ingen julmiddag med kollegor eller vĂ€nner dĂ€r dessa tröjor saknas. Med julmotiv eller med karaktĂ€rer ifrĂ„n kĂ€nda videospel och superhjĂ€ltar som Deadpool, Super Mario Bros eller Pikachu.

Julklappar för mer Àn 350kr

Om budgeten inte direkt Ă€r nĂ„got problem för dig och du vill fixa ”DEN Julklappen” kommer dessa förslag att förtrolla dig. Speciellt utformade för samlare och Ă€kta fans som inte nöjer sig med tröjan ifrĂ„n sin favoritfilm eller videospel.

HÀr hittar du idéer lika varierade och originella som: klassiska brÀdspel som Monopol eller Risk inspirerat av Game of Thrones, Stranger Things eller Rick & Morty, Star Wars-apparater som Darth Vader-brödrost, Funkos adventskalendrar, Harry Potter osynlighetskappa eller lika exklusiva repliker som Infinity Gauntlet.

VĂ„r ”önskelista” till julklappar

Men om du efter alla dessa idĂ©er för att ge en riktigt nördig Ă€lskare av film, videospel eller superhjĂ€ltar fortfarande tvivlar om vad som Ă€r det bĂ€sta alternativet, visar vi dig hĂ€r vĂ„r ”önskelista” baserad pĂ„ de senaste marknadstrenderna. Du kommer sĂ€kert att trĂ€ffa rĂ€tt!

För potterheads

En glaskupolsformad lampa med gyllene kvicken som Harry Potter fÄngade under sitt första quidditch-spel Àr en perfekt gÄva för att dekorera alla bokhyllor.

Om du mÄste ge en julklapp till ett potterhead med stor julande, finns det inget bÀttre Àn att liva upp hens vÀntan pÄ julen med en adventskalender med Funko Pop-figurer! IfrÄn Harry Potter. Det Àr utgÄvan av den stora Juldansen som hölls pÄ Hogwarts under den Magiska trekampen!

Och för sanna Harry Potter-Àlskare fÄr inte sorteringshatten saknas i dess samling. Prata som den Àkta sorteringshatten, vilket hem vill du tillhöra?

Och för dem som alltid har velat resa i tiden kan de fÄ göra det med en Àkta Hermione TidsvÀndare hÀnge. Kom ihÄg att dra tillbaks en timme för varje varv du snurrar.

För Star Wars fans

Med premiĂ€ren av Episod IX nĂ„gra dagar före jul Ă„tervĂ€nder nostalgin till alla Star Wars-Ă€lskare. Det finns alla typer av prylar och artiklar relaterade till ”The Force” som alla Star Wars-fans (oavsett om det Ă€r klassiska eller nya filmer) skulle vilja ha.

En varm jedi- eller Yoda-morgonrock Àr alltid ett bra alternativ att ge de kyligaste Star Wars-fansen.

För ett maraton med Star Wars-filmer nÀr du förbereder dig för att se Episod IX, kommer sÀkert en popcornmaskin i form av Death Star att lÀmna dig med munnen öppen.

Och för dem som drömmer om galaxer lÄngt borta Àr en dekorativ lampa med Darth Vaders hjÀlm vad de behöver.

För gamers

Om din julklapp Ă€r till ett PokĂ©mon-fan, har du mĂ„nga alternativ att vĂ€lja pĂ„ som du kommer att Ă€lska: koppar med pokĂ©balls, Pikachu mjukisdjur … tom Ash Ketchums mössa om du betraktar dig sjĂ€lv som en ”PokĂ©mon TrĂ€nare”.

För ”minecrafters”, en ryggsĂ€ck för att lagra allt material de samlar i spelet … eller vad de nu skulle vilja fylla den med.

För Disney fans

Om det finns ett Disney-tema som kommer att rasera denna jul Àr det Frost 2. Men inte bara nÀr det gÀller merchandise runt den hÀr filmen utan Àven maskeraddrÀkter. Filmen har varit en av de mest efterlÀngtade premiÀrerna sedan det 2015 tillkÀnnagavs att det skulle komma en andra del och de nya klÀnningarna frÄn Elsa och Anna kommer att toppa barnens önskelistor denna jul.

Men detta 2019 har vi sett hur stora Disney-klassiker som Aladdin eller Lejonkungen blev ”kött och blod” -filmer.

Den magiska mattan i Aladdin kommer ocksÄ för att stanna i Disney-Àlskarnas hem, men den hÀr gÄngen i form av en originell handduk. Full av fÀrg och med sina karakteristiska fransar.

Och för dem som Ă€lskar Lejonkungen, för de som ”livscykeln” innebĂ€r en kopp kaffe varje morgon … dĂ„ finns inget bĂ€ttre Ă€n denna trevliga Simba mugg.

För en julklapp att minas, hÀr Àr Mrs. Potts och Chip, de mest förtjusande karaktÀrerna i Skönheten och Odjuret. Detaljrika och sÄ autentiska att det verkar som om de kommer till liv nÀr som helst.

Stygg och snĂ€ll, precis som originalet. Det hĂ€r Ă€r Disney’s sötaste utomjording, Stich.

För fans av superhjÀltar och skurkar

Fans som inte kan vÀnta pÄ nÀsta superhjÀltefilm kan trösta sig med denna Marvel Funko adventskalender. Varje dag en ny Funko Pop-figur! med en av de oförglömliga Marvel-karaktÀrerna.

För fansen vars lilla hjĂ€rta brast i slutet av Endgame … Iron Man Gauntlet hjĂ€lper dem att komma över sorgen.

Och för dig som föredrar klassiska comics figurer, kommer denna t-shirt med den ursprungliga illustrationen av The Avengers att bli ditt fördÀrv.

Det finns otaliga förslag och alternativ för fans av alla sorter. Och om du i det hÀr inlÀgget inte har hittat det du letade efter, kan du hitta det i vÄrt avsnitt om nördiga gÄvor och merchandise.

Metodik

För att utarbeta informationen som ges i artikeln har vi anvÀnt Funidelia försÀljningsdata för november och december 2018 och 2019 i olika europeiska lÀnder.