Skip to content

Halloween tendenser 2019: maskeraddrÀkter, smink och dekoration

Halloween Àr precis runt hörnet och allt mer har det blivit en fest som firas i vÄrt land och i hela Europa.

Pumpor och spindelnĂ€t syns i dekorationen av hus, butiker … och vi börjar alla diskutera hur vĂ„r Halloween maskeraddrĂ€kt ska att bli i Ă„r.

För att fĂ„ veta lite bĂ€ttre hur man upplever den mest skrĂ€mmande kvĂ€llen pĂ„ Ă„ret i vĂ„rt land och i nĂ„gra av vĂ„ra europeiska grannar, har vi förberett den hĂ€r artikeln som samlar trender i Halloween-dekoration, maskeraddrĂ€kter och Halloween smink och som vi hoppas att du kommer att inspireras till sĂ„ att du till nĂ€sta ”HĂ€xornas natt” kan bli riktigt skrĂ€md.

Vilken typ av Halloween firas?

Halloween har sitt ursprung i den keltiska Samhain, vilket betyder slutet av sommaren och skörden. Man trodde att under Samhainen sĂ„ minskade grĂ€nsen som skiljer ”den levande vĂ€rlden” med ”de dödas vĂ€rld” sĂ„ att sjĂ€larna kunde passera frĂ„n den ena sidan till den andra.

I sjÀlva verket tros det att traditionen för att klÀ ut sig föddes för att skrÀmma bort onda andar.

DĂ€rför tenderar vi att associera Halloween-festen med att klĂ€ ut oss för att bli skrĂ€mmande. Men sanningen Ă€r att det inte Ă€r sĂ„ i alla lĂ€nder. PĂ„ mĂ„nga stĂ€llen utnyttjar bĂ„de barn och vuxna Halloween för att klĂ€ ut sig till allt tĂ€nkbart, Ă€ven om det inte Ă€r skrĂ€ckrelaterat: prinsessor, superhjĂ€ltar, seriefigurer … Alla teman Ă€r bra för att ha roligt med ”Trick or Treat”.

Den hĂ€r bilden illustrerar vilka europeiska lĂ€nder som Ă€r mer förtjusta i falskt blod och lĂ€skiga Ă€rr pĂ„ ”Halloween” och vilka lĂ€nder som föredrar en ”mer avslappnad” Halloween.

Generellt sett finns det i lĂ€nder som har ”antagit” den keltiska traditionen (som Spanien, Frankrike, Italien och Tyskland) en större tendens att bĂ€ra maskeraddrĂ€kter med skrĂ€msel och rĂ€dsla tema. I lĂ€nder dĂ€r ”Halloween föddes” som Irland eller Storbritannien föredrar de att klĂ€ sig i teman som Ă€r mindre relaterade till terror och firar en mer ”allmĂ€n” Halloween.

TOPP Halloween maskeraddrÀkter i Europa och Spanien

TOPP Halloween maskeraddrÀkter i Europa och Sverige

Funidelia Àr en av referensbutikerna för Halloween maskeraddrÀkter och dekoration i hela Europa.

Baserat pÄ vÄra försÀljningsdata frÄn förra Halloween, har vi sammanstÀllt teman för att klÀ ut sig som de mest skrÀmmande (och fortfarande Àr) i Europa under 2018.

Det Ă€r uppenbart att zombie-temat Ă€r ett ”mĂ„ste” nĂ€r det gĂ€ller Halloween drĂ€kter, men det Ă€r intressant att Ă€ven lyfta fram hur maskeraddrĂ€kter frĂ„n andra olika teman som Harley Quinn eller La Casa de Papel har smugit in pĂ„ listan av TOPP Halloween drĂ€kter och de Ă€r dĂ€r för att stanna en sĂ€song till.

Jokers flickvÀn med hennes Suicide Squad look eller den mexikanska Catrina ifrÄn Day of the Dead och hennes spektakulÀra sminkning Àr nÄgra av Halloween maskeraddrÀkterna för kivnnor som vÄra kunder föredrar.

Och det Àr uppenbart att Dalís mask med den pittoreska röda apan frÄn La Casa de Papel (en av de mest följda Netflix-serierna i hela Europa) Àr ett av de mest originella alternativen för en gruppmaskeraddrÀkt pÄ vilken fest som helst.

Å andra sidan Ă€r barn en grundlĂ€ggande del av Halloween kvĂ€llen. Och för dem Ă€r Ladybug maskeraddrĂ€kten, ifrĂ„n den tecknade serien den som föredras av hemmets minsta, och gled in pĂ„ listan som de mest sĂ„lda drĂ€kterna förra Ă„ret.

Vill du veta hur dessa maskeraddrÀkter ser ut?

Precis som trenden i Europa, i vÄrt land, var de drÀkter som mest triumferade förra Äret zombiesstudenten (för flicka och henne), den ifrÄn La Casa de Papel och Harley Quinn. Vad blir ditt val i Är?

De bÀsta Halloween maskeraddrÀkterna under de senaste 5 Ären

Men om du letar efter idéer för att klÀ ut dig nu till Halloween, kanske du vill veta vilka maskeraddrÀkter som har markerat trenden under de senaste Ären.

Film- och TV-premiĂ€rer och skrĂ€mmande karaktĂ€rer har varit de mest populĂ€ra i ett par Ă„r, men … det har inte alltid varit sĂ„. Till exempel var den uppblĂ„sbara T-Rex-drĂ€kten 2016 den mest sĂ„lda under Halloween-perioden. Kommer du ihĂ„g den?

För 2019 satsar vi pĂ„ vĂ„r egen lista av Halloween maskeraddrĂ€kter som kommer att bli trend. Och den börjar med ”J” som i Joker. Filmen har precis slĂ€ppts och verkar redan lovande som en av de mest sĂ„lda filmerna. Kommer Joaquin Phoenix att kunna ta positionen som ”bĂ€sta Joker” frĂ„n Heath Ledger?

Men Joker Ă€r inte den enda ”clownen” som smugit in pĂ„ vĂ„r lista. Pennywise Ă€r Ă„terigen en av favoritkaraktĂ€rerna (trots pranksen, sĂ„ finns det ingen Halloweenfest utan en mördarclown).

Och om smink och sminkning Àr din grej, tveka inte, maskeraddrÀkten med den mexikanska Catrina frÄn Day of the Dead Àr IsÄfall den du bör vÀlja till Halloween. Den finns bÄde i kvinnliga och manliga versioner. Du kommer garanterat skrÀmmas!

Halloween maskeraddrÀkter för barn och vuxna

Även om det finns teman som Ă€r lika gamla som du sĂ„ funkar de alltid pĂ„ Halloween, som zombies, hĂ€xor eller vampyrer. Barn och vuxna har olika favoriter. Detta Ă€r dĂ€rför en sammanfattning av de teman som i allmĂ€nhet lockar flest barn och vuxna.

I Sverige tenderar barn att gilla mer ”klassisk skrĂ€ck” som zombies och vampyrer, men det Ă€r tydligt att de mindres favorittrollkarl Ă€r Harry Potter. Vuxna föredrar emellertid att klĂ€ ut sig som filmkaraktĂ€rer (skrĂ€mmande eller inte) som Harley Quinn eller La Casa de Papel eller bĂ€ra mer originella drĂ€kter som Opposuits.

De bÀsta Halloween maskeraddrÀkterna för ditt husdjur

Att klÀ pÄ sig Halloween handlar inte bara om mÀnniskor utan ocksÄ husdjur. Mer och mer ser vi husdjur (frÀmst hundar och katter) klÀdda i originella maskeraddrÀkter för att fira varje speciellt tillfÀlle med sina Àgare. Och det Àr klart att Àven husdjur Àr familjemedlemmar. Man vill vÀl inte missa chansen att klÀ ut alla medlemmar i familjen som inkluderar Àven hunden eller katten pÄ Halloween?

Det hĂ€r Ă€r hund- och kattdrĂ€kterna som triumferade förra Halloween: superhjĂ€ltar, vampyrer och Star Wars Ă€r vanligtvis de som vĂ„ra ”fyrbenta smĂ„ vĂ€nner” gillade mest.

Trenden i övriga Europa kanske Àr att klÀ ut husdjuren till superhjÀltar eller skrÀckkaraktÀrer, men i Sverige har vi andra smaker: Chase ifrÄn Paw Patrol och Scooby Doo smög in pÄ listan som de mest sÄlda hundmaskeraddrÀkterna förra Äret under Halloween.

Om vĂ„rt förslag till populĂ€ra Halloween maskeraddrĂ€kter för ”mĂ€nniskor” inkluderar Joker maskeraddrĂ€kten … sĂ„ kan vĂ„rt förslag för husdjuren inte bli annorlunda.

Vad Àr den genomsnittliga kostnaden för Halloween maskeraddrÀkter?

För Àven om det Àr vÀldigt roligt att klÀ ut sig pÄ Halloween och dekorera hemmet för att ha det klart pÄ Halloween Àr det ingen tvekan om att det i större eller mindre utstrÀckning innebÀr en viss ekonomisk utgift.

Vi har gjort den hÀr sammanfattningen som Äterspeglar de genomsnittliga utgifterna under förra Halloween i vÄrt land.

Om du Àr fast besluten att fira Halloween, men vill göra det pÄ ett mer ekonomiskt och hemmagjort sÀtt, sÄ hittar du hos oss pÄ Funidelia mÄnga alternativ med billiga maskeraddrÀkter, perfekta för en skrÀmmande kvÀll utan att överskrida din budget.

Den mest originella Halloween-makeupen

Makeup Àr en viktig nyckelbit för varje maskeraddrÀkt, Ànnu mer för Halloween maskeraddrÀkten som krÀver blod, Àrr eller vÄrtor för att se mer realistiska och skrÀmmande ut.

Vit, svart fÀrg, falskt blod och flytande latex för att göra dina egna sÄr Àr nÄgra av de grundlÀggande elementen som varje Halloweenmakeup behöver, men beroende pÄ exakt vilken maskeraddrÀkt du vÀljer kan du behöva nÄgon extra accessoar.

HÀr Àr en sammanfattning av Halloweenmakeuptrenderna i Europa:

Som vi redan har meddelat Àr ett av vÄra trendförslag för att klÀ ut sig pÄ Halloween mexikanska Catrina frÄn Day of the Dead, sÄ hÀr visar vi dig en enkel handledning som kommer hjÀlpa dig att sminka dig som den mexikanska dödskallen.

Om du tvÀrtom Àlskar zombies och de levande döda kommer du att behöva falskt blod, flytande latex för att göra dina egna sÄr och nÄgra proteser för att ge ditt utseende ett riktigt ruttet utseende. I denna zombie-sminkhandledning förklarar vi steg för steg hur man gör.

Och om du föredrar att klÀ dig ut som ett skelett, Àr svart och vitt smink lösningen. NÄgra svarta cirklar runt ögonen och runt munnen, du fÄr inte missa detaljerna nÀr du mÄlar tÀnder och kÀkar. Vi hoppas att du kommer gilla den hÀr handledningen.

TOPP Halloweenmasker

Men om dina sminkfÀrdigheter inte Àr de bÀsta och du inte kan fÄ till det dÀr Halloweenutseendet du vill oavsett hur mycket du försöker, oroa dig inte, Halloweenmasker Àr vad du behöver.

I latex, vinyl, halvmasker eller heltĂ€ckande, … men framför allt vĂ€ldigt realistiska. De viktigaste mördarna ifrĂ„n skrĂ€ckfilmerna som Michael Myers, Pennywise, Billy ifrĂ„n Saw eller Jason Ă€r nĂ„gra av favoritmaskerna i Europa. Men ocksĂ„ zombierna (Ă€ven de frĂ„n Game of Thrones) och naturligtvis DalĂ­ sjĂ€lv.

Har du sett hur de ser ut?

Den mest originella Halloweendekorationen

Om det finns nĂ„got som fĂ„r oss att kĂ€nna att vi verkligen befinner oss i hĂ€xornas epok sĂ„ Ă€r det Halloweendekorationen som fĂ„r allt att falla pĂ„ plats. Butiker, hem och till och med gatorna fylls med dekoration med pumpor, spindelnĂ€t, fladdermöss och spindlar (dekorativa) … Allt klĂ€s ut för att fira den mest originella HalloweenkvĂ€llen!

Skelett, zombies och pumpor Àr de teman som européerna föredrar att dekorera sina hem med pÄ Halloween, men ocksÄ spindlar, hÀxor och spöken.

PÄ den hÀr bilden kan du ocksÄ se vilka europeiska lÀnder som dekorerar mest under detta datum. Du kommer sÀkert bli förvÄnad!

Och det finns mÄnga olika sÀtt att dekorera din Halloweenfest. Olika teman för att dekorera som du kan anvÀnda beroende pÄ vilken typ av fest du vill ha.

Om du gillar klassiskt rekommenderar vi en Halloweendekoration med pumpor och spindelnÀt som grundlÀggande element i dekoration och dukning, Àven om du ocksÄ kan inkludera enstaka skelett eller dödskallar. Allt mÄste vara svart och orange och du kan till och med lÀgga till en skylt som lyser i mörkret för att ge ett lite mer skrÀmmande utseende.

Om du vill ha en riktigt elegant fest kan du anvÀnda svart och guld som huvudfÀrger. Precis som hÀr:

Om du Àr en av dem som gillar smygande besökare pÄ kyrkogÄrden under halloween, sÄ fÄr inte skelett och dödskallar saknas i dekorationen pÄ din Halloweenfest.

Om du gillar dödskallar, men de som Àr relaterade till Day of the Dead, har vi en mycket mer fÀrgstark dekoration med Catrinas och blommiga kransar, som pÄminner om barnfilmen COCO.

Om det du verkligen gillar pĂ„ Halloween Ă€r ”zombievĂ€rlden” och de levande döda, kommer falskt blod och amputerade lemmar att bli dina allierade för den mest skrĂ€mmande Halloweendekorationen.

Och för de som Àlskar skrÀckfilm, seriemördare och klassiska karaktÀrer frÄn skrÀckfilmer som Jason eller Freddy Krueger sÄ har Àven de en plats i vÄr Halloweendekoration.

Bus eller Godis, eller karies? Tips för att ta hand om dina tÀnder pÄ Halloween

Om du Ă€r en av dem som drar nytta av ”Trick or Treat” pĂ„ Halloween Night för att ”frossa” godis, var försiktig! För karies Ă€r den verkliga fienden pĂ„ Halloween. Barn och vuxna vrĂ€ker i sig godsaker under festligheterna eftersom Halloween Ă€r en av dagarna med den högsta konsumtionen av godis under Ă„ret!

HÀr har du nÄgra tips för att ta hand om dina tÀnder som du bör tÀnka sÀrskilt pÄ under Halloween. Skriv ner!/p>

🍬 Ät godis efter mĂ„ltiderna, salivet du producerar under mĂ„ltiden hjĂ€lper till att ta bort bakterierna i munnen.

🍭 Undvik mycket hĂ„rda eller klibbiga godisar eftersom de stannar i munnen lĂ€ngre och det ökar risken för karies.

🍬 VĂ€lj det godis som du gillar bĂ€st till Halloween och spara resten för andra speciella tillfĂ€llen.

🍭 Att dricka mellan 1,5 och 2 liter vatten om dagen minskar risken för karies (inte bara under Halloween utan varje dag).

🍬 Drick inte söta drycker eller lĂ€sk, eftersom de inte rekommenderas för dina tĂ€nder eller för en hĂ€lsosam kost.

🍭 Tugga sockerfritt tuggummi efter att ha Ă€tit hjĂ€lper till att förhindra karies.

🍬 Borsta alltid tĂ€nderna efter varje mĂ„ltid och kom ihĂ„g tandtrĂ„den dĂ€r borsten inte nĂ„r.

🍭 Halloween godbitar Ă€r vĂ€ldigt roliga men frukt Ă€r mycket nyttigare och kan vara lika söta.

🍬 Kalcium stĂ€rker och skyddar dina tĂ€nder och hjĂ€lper till att minska risken för karies.

🍭 Glöm inte att besöka din tandlĂ€kare minst en gĂ„ng om Ă„ret.

Om du fortfarande Àr fast besluten att Àta upp varenda godisbit som finns pÄ Halloween, sÄ har du hÀr Àr nÄgra tips för att göra det pÄ ett hÀlsosammare sÀtt för dina tÀnder:

🧛 VĂ€lj choklad före andra typer av godis eftersom det Ă€r lĂ€tt att ta bort frĂ„n dina tĂ€nder och desto större chokladhalt, desto mindre socker innehĂ„ller den.

🧟 Klibbiga godisar och ”hĂ„rda” godisar Ă€r de vĂ€rsta. De förblir i munnen lĂ€ngre, vilket ökar risken för karies. HĂ„rda godisar kan ocksĂ„ fĂ„ dig att bryta en tand om du inte Ă€r försiktig.

🧛 Även om sensationen som produceras av syrliga godisar kan vara kul, kan dessa syror försvaga dina tĂ€nder och öka risken för karies.

🧟 Popcorn Ă€r svĂ„rt att rengöra ifrĂ„n tĂ€nderna, sĂ„ du bör borsta tĂ€nderna och anvĂ€nda tandtrĂ„d efter att ha Ă€tit dem.

Med dessa praktiska tips hoppas vi att du kan njuta av Halloween utan att behöva oroa dig för tandvÀrk nÀsta dag.

Have Fun!

Hur du Ă€n gillar att klĂ€ ut dig sjĂ€lv, fira en stor fest hemma eller bara gĂ„ till den vanliga puben…sĂ„ vill vi att din nĂ€sta Halloween blir en kvĂ€ll du aldrig glömmer. Och för det, kom ihĂ„g! RĂ€dslan har ocksĂ„ en rolig sida!

Metodik

För utarbetningen av den information som skrivs i artikeln har vi anvÀnt Funidelias försÀljningsdata för oktober 2018 ifrÄn olika europeiska lÀnder.