Skip to content

De mest eftertraktade maskeraddräkterna för flickor och pojkar denna Jul

Att klä ut sig är ett sätt att uppmuntra ett barns kreativitet medan hen leker och har roligt. Att klä ut sig hjälper till att skapa egen identitet genom att konfrontera ens rädslor och blygsel under leken och uttrycka dina känslor. Och om de klär ut sig i grupp är det också ett sätt att umgås och lära sig olika värderingar som vänskap och generositet, respekt, tolerans och lagarbete.

Att välja rätt maskeraddräkt är inte trivialt. Barnen kommer att kunna sätta sig in i någon annans liv eller hamna på en annan plats medan de leker. Från att imitera vardagliga människor som pappa eller mamma och känna sig som vuxna, att återskapa scener klädda som superhjältar som klarar allt de utsätts för. Därför är det bra för honom eller henne att fritt få välja sin maskeraddräkt.

Pga detta blir fäder och mödrar allt mer medvetna om att maskeraddräkter är lika lärorika som en bok eller en leksak.

Under dessa datum då alla är hysteriska över julklappar tror vi att det är en bra idé att ge bort en maskeraddräkt för barn. Om dessutom den lilla redan har inkluderat en förklädnad i sitt brev till jultomten, så kommer hen att ta emot den med ännu mer entusiasm.

Det är därför vi har förberett den här artikeln som samlar trender i Sverige och resten av Europa i maskeraddräkter för barn för att ge bort på Jul till de små. Vilka är de mest önskade? Vilka är på mode? Vilka karaktärer är mest framgångsrika? Var uppmärksam så du kan vara säker på att lyckas träffa rätt!

Hur väljer man den bästa maskeraddräkten för barn?

Inte bara temat för dräkten är viktigt. Vi måste också ta hänsyn till egenskaperna hos den.

När det inte är en hemmagjord dräkt måste du kontrollera tyg och klädmaterial, storlek, pris …

För många kommer det att tyckas dumt, men när det gäller barn måste man vidta försiktighetsåtgärder med kläder och maskeraddräkter är inte undantagna. Här är några tips:

  • Kontrollera att maskeraddräkten (masken, peruken, sminket …) innehåller CE-märkning, varningar för användning, materiallista …
  • Det är förbjudet att maskeraddräkter för barn under 7 år inkluderar snören i halsområdet eller för dem att vara längre än 7,5 cm för de över den åldern, eftersom det finns en risk för kvävning.
  • Masker måste ha ventilationshål i ögon, näsa och mun.
  • När det gäller accessoarerna (leksaksvapen, hattar, pannband) får de inte ha små eller vassa bitar.

När det gäller storlekarna rekommenderar vi att du alltid granskar informationen om tillverkaren eller säljaren av dem. Hos Funidelia kan du hitta en storleksguide för varje produkt, förutom små ”tips”, som hjälper dig när du väljer det mest lämpliga för åldern på det barn som maskeraddräkten är avsedd för.

När det kommer till priset är det en mer subjektiv fråga. Det beror på den tillgängliga budgeten för den här gåvan, maskeraddräktens kvalitet och det faktum om det är en officiell licensierad produkt eller inte.

Hos Funidelia har vi också våra egna produkter, som gör att vi bättre kan kontrollera processen och kvaliteten på det slutliga resultatet, vilket innebär ett lägre slutpris. Om du trots detta inte hittar maskeraddräkten som passar din ”ficka” har vi också ett avsnitt med billiga maskeraddräkter där du säkert kommer att hitta ett ekonomiskt alternativ till den dräkt du är ute efter.

Vilka favoritteman har pojkar och flickor för att klä ut sig?

I allmänhet är filmer och tecknade filmer preferensen för barn. Ladybugs Äventyr, Harry Potter och ”pyjamashjältarna” av PJ-masks var några favoritteman för de små när det gällde att välja sin dräkt förra året och de fortsätter att vara det.

Disney Prinsessor, Star Wars-karaktärer och superhjältar (Marvel eller DC Comics, omväxlande) är ”klassiska dräkter” som aldrig saknas i TOPP10 listan.

Men inte bara film- eller tv-karaktärer är en inspirationskälla för pojkar och flickor. Även mer allmänna teman som djur (lejon, fågelunge, ko, apa eller tiger) eller medeltida dräkter (riddare, prins och prinsessa) finns på listan över önskade dräkter.

Ladybug & Cat Noir maskeraddräkterna har varit favoriterna för de små i ett par år nu. Och de innehåller alla ingredienser för att bli en framgång: i tecknat format är de superhjältar med sitt alter-ego i tonåren och huvudpersonerna är både en flicka och pojke, så att både pojkar och flickor kan känna sig identifierade.

Men gillandet av Ladybug & Cat Noir sträcker sig även till vuxna. Inte bara för att skapa familjedräkter med de små utan också för den breda cosplaykulturen som har skapats kring dessa två superhjältar.

Dessutom finns det olika versioner av dessa dräkter: från de mer klassiska tighta ”helkroppsdräkterna” till bredare och varmare versioner (idealiska för vintern) i onesie format, lika bekväma som om det vore en pyjamas.

Och accessoarerna får naturligtvis inte saknas: Ladybugs karakteristiska blå peruk, hennes örhängen och hennes magiska jojo eller den blonda Cat Noir peruken med sina kattöron … och, naturligtvis, maskerna (viktiga för att kunna passera obemärkt förbi).

Även om det har gått flera år sedan den senaste filmen av den originella magiska sagan av J.K. Rowling, så är Harry Potter-dräkterna en av de mest efterfrågade för flickor och pojkar. Och de nya filmerna ”Fantastiska Vidunder” bidrar till att den magiska världen stannar kvar på allas läppar.

Men fenomenet Harry Potter reduceras inte bara till att bära Hogwarts tunikan. Fler och fler barn och vuxna önskar sig som julklapp Harry Potter-merchandise för att utöka sin samling av ”magiska föremål”: från t-shirts till ryggsäckar och skolmaterial, karaktärstrollstavar, Hogwarts-halsdukar … men också mer exklusiva föremål som en osynlighetskappa, adventskalendrar eller dekorationsskåp med den gyllene Harry Potter snitch.

Den Magiska Världen av J. K. Rowling är en ”önskebrunn” för alla potterheads!

Och om det finns något som är ännu roligare än att klä ut sig så är det att göra det i grupp, där alla spelar sin egen roll. Det är därför PJ-masks Pyjamashjältarna maskeraddräkterna är så populära bland de små eftersom de kan klä sig ut med sina vänner och leka att de kämpar för rättvisa.

Denna tecknade serie återspeglar en serie viktiga värden för pojkar och flickor som vänskap, och visar att även om var och en har sina egna förmågor, kan de arbeta som team för ett gemensamt bästa.

Favoritdräkterna är med de tre huvudpersonerna: Kattpojken, Ugglis och Gecko (särskilt de två första). Men det finns också barn som känner förkärlek för skurkar och föredrar dräkter av Nattninjan eller Romeo.

Kvinnliga karaktärer som Ugglis av PJ-masks eller systrarna i kungariket Arendal, Elsa och Anna toppade Sveriges lista förra året. Att vara Harry Potter eller djur som tiger och lejon var också några andra mycket populära maskeraddräkter.

Vilka andra karaktärer gillar de små mest?

Även om barn är tydliga med vilka licenser det är som ”styr” deras smak, är tecknade filmer alltid en inspirationskälla för små och karaktärer som Paw Patrol eller Masha och Björnen alltid ett säkert kort för de allra minsta.

Chase- och Skye-dräkter är favoriter för Paw Patrol-fansen. Polisvalpen och flygaren är Äventyrsbuktens favoriter.

Den lilla blonda flickan från Ryssland och hennes vän Björnen är en annan framgångsrik tecknad serie bland den yngsta publiken. Och det är lilla Mashas busighet och rackartyg som gör att både pojkar och flickor älskar den. Därför är att ge bort en Masha och Björnen maskeraddräkt synonymt med framgång.

Men de små i huset gillar inte bara de mest aktuella tecknade serierna. Klassikerna blir aldrig omoderna och det är därför som maskeraddräkterna med Smurfarna eller Dragon Ball är några av dem som önskas av pojkar och flickor när det gäller att ha kul och låta fantasin flöda.

Vilka superhjältar gillar de bäst?

En av människans stora svårigheter … särskilt om det handlar om barn. Att bestämma sig för om man föredrar att flyga som Superman eller ha Spidermans smidighet, Flashs snabbhet eller Hulkens styrka … det är väldigt komplicerat! Men det finns alltid någon anledning till att man föredrar maskeraddräkten av en speciell superhjälte och varför man vill klä sig som honom.

I allmänhet är Spiderman, Batman och Captain America storfavoriterna bland de små i hemmet.

Men Superman ”Stålmannen”, Thor ”Oskans gud” eller Flash, den snabbaste superhjälten, är också några av favoritnamnen.

Wonder Woman är den enda superhjältinnan som också har en position bland de superhjältar som pojkar och flickor föredrar.

Även andra hjältar som ”arbetar som ett team” som The Ninja Turtles eller Power Rangers har sin plats bland de yngsta.

Vilka är favoritprinsessorna?

Att bestämma vilken som är den vackraste Disney-prinsessan eller vem som bär den vackraste klänningen är lika komplicerat som att välja den bästa superhjälten. Men på samma sätt har ändå alla flickor sin favorit. Och i de flesta fall sammanfaller dem: Elsa eller Anna från filmen ”Frost.”

Arendals systrar är utan tvekan de första utvalda i de flesta europeiska länder. Även om de ”klassiska” maskeraddräkterna med Disney-prinsessorna som snövit, Askungen eller Törnrosa fortfarande är favoriter, har de ”nya prinsessorna” med starkare och mer självständiga övertygelser som Vaiana eller Modig också slagit sig in på listan bland de mest eftertraktade Disney-prinsessorna.

På vilken sida av ”the Force” står de minsta i hemmet?

Tillsammans med Harry Potter är Star Wars en av de licenser som mest lockar barn bland både tecknad film, superhjältar och prinsessor. Och låt oss inse det, Star Wars, är ett filmatiskt fenomen som har lockat fans sedan premiären av den första filmen 1977.

Vi är övertygade om att The Force är kraftfull i Star Wars maskeraddräkterna för både klassiska karaktärer som (Leia, Luke Skywalker, Darth Vader …) och de senaste (Rey, Kylo Ren, Finn …) och det är därför de lockar både små och äldre.

Men en mycket viktig fråga för varje följare av denna galaktiska saga är: vilken sida av ”the Force” är du på?

Det snälla vore att svara utan tvekan ”den ljusa sidan”, men vi har upptäckt att de unga ”padawans” känner sig mer benägna att luta sig mot ”den mörka sidan”. Varför är det så? Gillar de dräkterna bättre? Är det på grund av hjälmen? Beror det på lasersvärden?

I TOPP 5 listan med Star Wars maskeraddräkter för barn hittar vi den karismatiska Darth Vader, Stormtroopers och Kylo Ren. Och trots att det finns många karaktärer från den ljusa sidan i alla avsnitt så är det Rey och Jedi-dräkterna som de små föredrar.

Men hur är detta resultat land för land? Vilka länder har blivit ”förförda” av den mörka sidan?

Funidelias gissning denna Jul!

Med så många tillgängliga alternativ kan det vara lite överväldigande och svårt att välja vilken maskeraddräkt till barn för att ge bort i julklapp. Det är därför vi har två tydliga vinnare för detta datum: Frost och Star Wars.

Som vi redan har nämnt är de teman som alltid finns med bland de smås favoriter och med premiärerna av “Frost 2” och “The Rise of Skywalker” så nära jul, så är att ge bort maskeraddräkterna med Elsa och Anna eller dem med Kylo Ren och Rey är en jättebra idé.

Många tjejer kommer att vilja uppdatera sina maskeraddräkter med de nya klänningarna från Elsa och Anna. Till och med Kristoffer ser annorlunda ut i Frost 2!

Deras garderober går i samma färger som definierar var och en av systrarna, men är anpassade till Elsa och Annas nya äventyr. Elsa är fortfarande favoriten bland de båda, men Anna och Olof är också mycket populära karaktärer. Dessa är maskeraddräkterna från Frost 2:

Episod IX är en av årets mest efterlängtade filmer. Det förväntas ett fantastiskt resultat för en av de mest episka sagorna i filmhistorien. Att få lära känna Reys ursprung, besegra Kylo Ren, återupptäcka gamla karaktärer som dyker upp igen … Många okända som både vuxna och små fans förväntar sig ska avslöjas.

Och så, med ”fanfenomenet” så nära julen, finns det mycket förväntningar från de yngsta. Lusten att just deras julklapp ska vara en maskeraddräkt med Kylo Ren kan bara övervinnas av önskan att få delta på premiären av Episod IX klädd som dess favoritkaraktär.

Som ni har kunnat se efter den här recensionen, är maskerad ett bra sätt att låta fantasin flöda. Så låt oss alla klä ut oss! Have fun!!

Metodik

För att utarbeta den information som publiceras i artikeln har vi använt Funidelias försäljningsdata i november och december 2018 i olika europeiska länder.