Oktoberfest: maskeraddräkter, accessoarer och komplement

Filter
Din sökning:

Vet du varför man firar Oktoberfest?

Oktoberfest parad

Den 12 oktober 1810 firade Maximilian I ifrån Bayern äktenskapet för hans äldste son stort!

Firandet utav bröllopet mellan kronprinsen Ludwig och prinsessan Teresa avon Sashen-Hildburghausen varade i fem dagar och firades i Monaco, på samma ställe som man också använder för galopprace.

Festen var så stor och staden hade så roligt, så man fortsatte att fira år efter år, trots alla otroheter eller att det fortfarande var 15 år kvar till Ludwig kunde kliva upp på tronen.

1835 så inkluderade Ludwig I en parad av traditionella bayerska dräkter för att fira sitt silverbröllop som ägde rum 1835.

Efter vågen av revolutioner som skadade Europa 1848, så hamnade kungen, hans fru och deraas nio barn i exil i Frankrike, och festligheterna slutade firas ända till e återupptogs 100 år senare, 1948. Efter det bestämde de bayerska folket att man skulle fira en stor fest varje år, med eller utan kung och den skulle äga rum i september (för att klimatet är bättre än i oktober). På så sätt har Oktoberfest blivit ett utav de mest efterlängtade firandena på året.

Ölfesten har smugit sig in i vår kultur och är ett tillfälle för att umgås med vänner, dricka öl tillsammans och ha roligt.

Det finns många ställen i Sverige som firar Oktoberfest och som gör att du inte behöver sätta dig på ett plan för att känna dig som en äkta Bayern. Det är faktiskt så att denna traditionella tyska fests popularitet har gjort att den spridit sig till många svenska städer som också är med och firar.

Kuriosa om Oktoberfest

  1. Visste du att man inte får Servera en öl med mindre än 6% alkohol?
  2. Visste du att produktionen av alla öl som serveras på Oktoberfest bör komma inifrån Münchens stadsgräns. Det är ett sätt att försäkra sig om att under transport ifrån fabrik till fältet Theresienwiese, ett stort öppet fält i utkanten av Munchen, ungefär en km sydväst om centralstationen, så kommer inte ölen förlora sina egenskaper och sin smak.
  3. Man slår ad om hur många slag som krävs för att öppna ölen. Rekordet är två slag och det längsta är 19 slag. Borgmästaren utropar ”O ´zapft is!” (som mer eller mindre betyder att festen är invigd!).

Tält och stånd under Oktoberfest

Allt händer på Theresienwiese, ett enormt fält som fylls av affärer och stånd, med mer än sex miljoner personer som njuter av denna fest.

De mest populära ölstånden tillhör de främsta ölfabrikerna som under århundraden har haft sin bas i Munchen: Paulaner, Spaten, Hofbräu, Hacker-Pschorr, Augustiner och Löwenbräu. Som exempel så har bara Hofbräus tält kapacitet för 7000 sittplatser.

Vid varje stånd serveras det olika öl och även insidan är annorlunda. Varje stånd är dekorerat och inrett på olika vis vilket också gör att stämningen ändras mycket ifrån stånd till stånd.

Huvudpersonen på Oktoberfest: “den blonda”

Varje år så dricker man mer än 6 miljoner liter öl under Oktoberfest!!

Normalt så ligger priset på en öl runt 8-10 eur per liter och den serveras endast mellan 10 på morgonen och 22:30 på kvällen, måndag till fredag och 09.00 till 22.30 på helgerna och på helgdagar.

Det låter som få timmar men tillräckligt för att kunna sluta lite påverkad!

Hur du kan gå som en äkta Bayersk person på Oktoberfest?

Oktoberfestälskarna älskar allt som är tyskt, ölen är den bästa i världen, därefter korvarna, köttbullarna, squerkraut och självklart också de traditionella dräkterna.

Nedan kommer vi ge dig några råd för att förvandla dig till en äkta Bayersk person.

Lär dig att sjunga “Ein Prosit”

Lär dig att sjunga ”Ein Prosit”, en klassiker på Oktoberfest. Låten är väldigt kort och du kan börja sjunga med din första öl:

Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit
Ein Prosit, ein Prosit
Der Gemütlichkeit.

OANS ZWOA DREI! G’SUFFA!

Och översättningen är ungefär så här:

Skål skål

Leve glädjen

Skål skål

Leve glädjen

ETT…TVÅ…TRE… ALLA ÄR FULLA

Med ett par öl i kroppen så försvinner din svenska accent och du blir en äkta tysk!

Klä dig i en Bayersk maskeraddräkt original

Bayersk maskeraddräkt original

Oktoberfest fylls av turister klädda i maskeraddräkter Bayern och tillsammans firar de alla denna stora ölfest.

Här har vi den perfekta maskeraddräkten för dig, du kan gå på Oktoberfest som en riktig Bayersk person, med eller utan blond peruk :)

Se vårt stora utbud och höj ölsejdeln som en äkta Bayer.

I vår stora katalog, hittar du sektionen maskeraddräkter Bayern för Oktoberfest, men du kan också använda dem till Carneval med temat ”öl” som är ett universellt tema. Och om festen är för barn, så har vi ett stort utbud av maskeraddräkter Bayern till barn.

För de riktiga experterna, så kommer här lite information om den Bayerska originaldräkten, på tyska Trachetn, om den Bayerska dräkten för män säger man Laderhosen och dräkten för kvinnor kallas Dirndl.

Maskeraddräkten Oktoberfest för henne

Maskeraddräkten Oktoberfest för henne

De stora huvudpersonerna på Oktoberfest är flickorna som med sin renaste Tyrolerstil glänser i sina bayerska dräkter.

Den bayerska dräkten för henne, känd som Dirdnl (betydelse ”flicka”), var den österikiske arméns och går tillbaks till början av sekel XIX. De först aDirdnls var mycket spartanska och man använde dem som arbetskläder men, till slutet utav sekel XIX, så förfinade man Dirndls design och man anpassade den som klänning till kvinnor av hög klass.

Med tiden blev den en viktig del och ända till idag så bär traditionella kvinnor sin Dirndl till officiella event, speciellt i Österike, Bayern, Tyrol och Valcanale i Ardesio.

Oktoberfest och bilden av kvinnor klädda i Dirnl har passerat många tyska gränser. Förr i tiden var dräkterna i naturella toner medans idag kan man se Dirdnls i glänsande starka färger och uppseendeväckande färgkombinationer och har en design som mer framhäver de kvinnliga kurvorna.

Ifrån huvud till fötter så är den typiska bayerska kvinnan blond (vi rekomenderar dig att titta in på vår sektion med peruker) och bär en dräkt bestående utav en vit blus (Bluse), en tight korsett runt midjan för att forma den kvinnliga kroppen, ett förkläde(knutet som vi snart ska visa) och ett par strumpor normalt sett vita och upp till knäna.

Det finns tre längder på Dirndl: Dirndl lång (Dirndl lange) till hälarna, till under knät (Midi-Dirndl) och den som går precis ovanför knät (Mini-Dirndl) som blivit den mest moderna på senare år.

Meningen med rosetten på Didnl

Det finns en spännande legend om meningen med rosetten och var den sitter (lyssna noga alla män!)

  1. Rosetten till höger: gift eller förlovad kvinna
  2. Rosetten till vänster: ledig och fri kvinna
  3. Rosetten i mitten: kvinna oskuld
  4. Rosetten på ryggen: änka

Tror du att du kan komma ihåg detta med två öl i kroppen?

Ta det försiktigt svenska killar, tyskarna är kända för sin styrka och det är bäst att bara uppvakta de tillgängliga tjejerna!!

 

Den bayerska maskeraddräkten för honom

Den bayerska maskeraddräkten för honom

Den traditionella bayerska dräkten är inspirerad av en stil som heter Landhausmode, som har sitt ursrpung i den gamla bonde, och byklädseln.

Den maskulina versionen av denna til betår utav en skjorta, tracthenhut(den klassiska alpina filthatten), strumpor i tjock ull upp till byxkanten med en rosett, haferlshuhe(skorna som ifrån början var arbetarskor pga sin slitstarkhet och stabilitet), Lederhosen(byxorna i skinn, som normalt också följs utav hängslen, Hosenträger).

Det finns tre typer utav lederhosen:

  1. Kurze lederhose, som ungdomarna bär och som slutar över knät
  2. Kniebundlederhose den mest använda modellen som slutar under knät
  3. Lange lederhose som når till fotknölarna.

Messertesche, fickan som sitter på högra benet och är till för att förvara kniven.

Den traditionella lederhose färgen är brun eller svart, även om de idag också kommer i färger som grått eller mörkgrönt.

Om du är en Oktoberfestälskare, kan du välja de mest traditionella laderhosen i vår katalog. Men om du vill gå på Oktoberfest lite mer orginellt så råder vi dig till andra alternativ som tex en maskeraddräkt som en öltunna, en full bayersk kille, etc.Dekoration till Oktoberfest

Dekoration till Oktoberfest

Till de största fansen av Oktoberfest, som kanske planerar en temakväll relaterad till ölfesten hemma eller på en restaurang, så har vi många idéer som kommer få dig att känna dig som du var i självaste Tyskland, omringad av de typiska temafärgerna blått och vitt.

Några av de mest vanliga accessoarerna för att fira Ölfesten hemma i ditt eget hem är banderollerna med Oktoberfest, de Bayerska skölderna, girlanger i blått och vitt, de vita och blå tallrikarna, glasögonen…. eller servetterna.

Skapa rätt stämning för att fira och njuta av Ölfesten. Du kommer säkert att triumfera med dessa dekorationer Oktoberfest!

Och när allt är klart! Dags att fira nästa Oktoberfest med tonerna av EIN PROSIT!

Top